BIOGRAFIE

Rob Sweebe werd in 1948 geboren op het Indonesische eiland Bali. Eenmaal in Nederland volgde hij de fotografieopleiding aan de Bredase kunstacademie. Nadien beoefende hij vrijwel alle disciplines binnen het fotografievak. Professioneel lag het zwaartepunt op de publiciteits- en reclamefotografie. Rob fotografeerde graag en veel: zowel in de studio als op locatie, zowel voor zakelijke als particuliere klanten.

Naast het zakelijke werk, gebruikte Rob de camera om het beeld van de wereld om hem heen tot uitdrukking te brengen. Hij kan gefascineerd raken door de kleuren, vormen en lijnen in de levende natuur, maar ook door het visuele spel van de menselijk bijdrage aan de schepping. Die menselijke bijdrage vond hij als kind al, ook vaak zorgwekkend. Activistenthema´s als luchtverontreiniging en overbevolking grepen hem al vroeg aan. En nog wordt hij gegrepen door de keerzijde van het menselijke woekeren, door de troosteloze beelden van aangetaste natuur, of van verwaarloosde gebouwen. Even later kan hem juist vertedering ten deel vallen wanneer Rob ziet hoe we onze huizen, tuinen en steden inrichten en als dierbare kinderen aankleden. Dat stille verhaal en die spiegel van onze ziel, wil hij dan vangen, vastleggen en veiligstellen.

Sinds 1997 is hij zijn commerciële werk langzaam gaan afbouwen. Dat schiep ruimte om zijn vrije werk uit te breiden en te ordenen voor tentoonstellingen en festivals.

Zoals elke fotograaf en landschapsschilder, is Rob idolaat over de Hollandse luchten en het strooilicht van de licht bewolkte Westelijke wereld. Sommige mensen herkennen in Robs werk ook een lichte Aziatische touche. Het is de zachte echo van zijn vroege jeugd in de Gordel van Smaragd, die meestal door zielsverwanten wordt herkend.

Op deze site openbaart Rob zijn vrije werk voor ons, voor het grote publiek. Het is zijn doorlopende expositie, die hij voortdurend blijft aanpassen en uitbreiden. Zijn collectie van beelden zoals die zichtbaar werden door het onthullende licht. Beelden van wisselende aard en natuur, zoals die onlosmakelijke met elkaar zijn verbonden in een mensenleven. Dat is Robs thema: poëzie, verval en verjonging, oftewel poetry, decline and rejuvenation.