SCHILDERKUNST

In zijn werkende leven, restte Rob weinig tijd voor zijn geliefde schilderkunst. Nu heeft hij er de tijd weer voor om indrukken te verwerken en uit te drukken in de artistieke productie van tekeningen en schilderijen.

Maar pure productie is niet zijn belangrijkste motief om een pijpje houtskool ter hand te nemen of te aquarelleren. De schilderkunst is vooral een belangrijk middel om zijn fotografie tot het hoogste niveau te verheffen. Tekenen dwingt namelijk tot heel goed kijken en die kijkvaardigheid is belangrijk alvorens af te drukken.

”Mijn persoonlijk oog ziet de poëzie, het verval en de vernieuwing in de alledaagse werkelijkheid om mij heen”, zegt Rob. ”Dat is het thema wat ik met mijn werk wil uitdrukken en op de kijker overbrengen. Mijn werk is de individuele expressie van de individuele indrukken die ik opdoe. Maar ik hecht sterk aan de echtheid van het beeld dat ik oproep. Schilderen en tekenen naar de natuur helpt me daar enorm bij. Het dwingt je erg goed te kijken, te kiezen en te reproduceren. Het staat de kunstenaar vrij om weg te laten of toe te voegen, maar voor mij moet dat een bewuste keuze zijn bij een trefzekere weergave van de werkelijkheid.”

Commercieel werk is altijd een gekleurde weergave van de werkelijkheid. Zoals lippenstift een anatomisch gave mond een accent kan geven, zo kan de pose, lichtval en omgeving alles met een onderwerp doen. Diezelfde mond kan zuinigjes, teder, gulzig of lustvol zijn. Maar in zijn vrije werk blijft Rob dichter bij de alledaagse werkelijkheid en zoekt hij naar uitsneden en doorkijken die ons laten kijken met zijn blik. Juist dan helpt zijn schilderen hem.

Tekenend en schilderend accentueert hij objecten door te abstraheren in vorm, kleur en lijn. Het zijn minimalistische middelen om maximale suggestieve verbeelding bij de kijker op te roepen, zoals dat je ook in een compositie voor viool kan toevallen. Heeft Rob behoefte aan een strijkkwartet, dan neemt hij waterverf te hand. Zoekt hij een symfonieorkest, dan is olieverf het medium. Verschil is de keuze voor verfijnde transparantie en krachtige lijnen, tegenover het hele kleurenpalet, vol structuren en lagen.

Verbeelden naar de natuur kan alleen door heel goed te kijken en te kiezen en eerlijk te zijn in wat je weglaat en toevoegt. De combinatie van schilderkunst en fotografie is voor Rob waardevol gebleken om oorspronkelijk en echt te blijven in de registratie en weergave van zijn thematiek. Beide disciplines zijn hem lief en kunnen onafhankelijk van elkaar genoten worden.

Terug