IDENTITEIT ALS BASIS VOOR ZWERFTOCHT

Bemmelaar struint de wereld af op zoek naar de oorsprong van cultureel erfgoed.

Met de sfeer op zijn foto’s gaat fotograferend kunstenaar Rob Sweebe uit Bemmel terug naar de basis. “De essentie van vrije fotografie is nutteloosheid.”

Het menselijk oog focust vooral op de kern. Het sluist randverschijnselen maar matig door naar het bewustzijn. De lens van het fototoestel van Bemmelnaar Rob Sweebe (63) registreert meer. “De essentie van vrije fotografie is nutteloosheid”.

De wortels van Sweebe liggen in Indonesië. In 1960 kwam hij met zijn ouders naar Nederland. Na een studie aan de fotoacademie volgende de praktijk met portret- en huwelijksreportages en later reportages in het buitenland.

Tien jaar geleden liet hij de commercie achter zich. “De slang vrat zijn eigen staart op. Ik wil voorkomen dat ik in een wereld terechtkom waarin beeld wordt gemanipuleerd”.
Sweebe koos voor een baan in de zorg, zodat hij zich in zijn vrije tijd volledig op de vrije fotografie kan storten. Op zoek naar tragische scenes. “ Ik wil laten zien hoe we omgaan met de natuur en de steden. Soms uitgedrukt in naaktfiguren. Op zoek naar symbolen”, legt hij zijn werk uit.
Iedere zomer trekt hij er op uit. In Nederland of in het buitenland.
Het oefenen met tekenen en schilderen leent zich uitstekend voor de voorbereiding op die reizen. “Ik kijk daardoor op een andere manier naar objecten. Als die handvaardigheid is teruggekomen, wil ik dat regionaal gaan opbouwen”.

Zijn reizen zijn cultuur-historische zwerftochten op zijn fiets en met een tentje. “Op zoek naar primitieve toestanden. Met een beetje honger en dorst naar een kapelletje kijken”. Sweebes visie stoelt op een aantal weloverwogen argumenten. Hij noemt trouw, visie en sfeer.
Maar in deze regio is er weinig behoefte voor dit genre”, valt Sweebe op. Daarom richt hij zich op internationale netwerken. Sweebe is aangesloten bij Galeria Sosa in Mexico en exposeerde door die galerie afgelopen zomer in Polen en Oekraïne. Solotentoonstellingen in miljoenensteden.
“Ik ben heel westers opgevoed. Ik ben trouw aan waar ik vandaan kom. Dat moet je koesteren en uitdragen”’ zegt Sweebe, terwijl emotie doorklinkt in zijn stem. “Hier in de Betuwe wordt alles vernietigd. Het cultureel erfgoed verdwijnt”.

Rob Sweebe

  • Rob Sweebe werd geboren op het Indonesische eiland Bali in 1948
  • Nadat hij de fotoacademie volgde, werkte hij in publiciteit en reclame – op lokatie en in de studio – voor zakelijke doeleinden of voor privé-personen.
  • Tien jaar geleden is hij hiermee gestopt en sindsdien richt hij zich op vrije fotografie.
  • Afgelopen zomer exposeerde hij onder meer in Polen en Oekraïne.
  • Naast fotografie richt Sweebe zich nu ook op tekenen en schilderen.

Niek Verhoeven.

Foto William Moore.

De Gelderlander | Vrijdag 4 februari 2011

Terug